Az L-karnitinról
A legfontosabb tudnivalók e hasznos, zsírégetést serkentő táplálékkiegészítőről, röviden:
Az L-karnitin igen népszerű táplálékkiegészítő sportolók, hobbi sportolók körében. Fokozza a zsírégetést, a zsírok lebontását, valamint segíti a súlyzós edzés utáni regenerációt, enyhíti az izomszövet sérüléseit.
Az emberi szervezet képes saját maga is egy bizonyos mennyiségű L-karnitint előállítani, de a legfőbb forrása mégis a vörös húsok, például a bárányhús (a neve is innen ered – Carne=hús). Egy átlagos vegyes étrend mellett az ember 100-300mg L-karnitint vesz magához a táplálékkal, vegetáriánus étrendet követők ennek csupán a töredékét.
Aki mozgás és diéta segítségével szeretne fogyni, annak mindenképpen hasznos segítség lehet az L-karnitin mennyiségének kiegészítése különböző készítményekkel (ital, folyadék vagy tabletta formában). Célszerű hosszabb ideig, 9-12 héten át alkalmazni, mozgás mellett, hogy megfelelően kifejtse hatását. A legjobb az edzések (pl. kardió edzés, futás, torna…) előtt kb. fél órával bevenni egy adagot, ami 500-1000mg lehet, vagy esetleg kicsit nagyobb. Léteznek gyors felszívódású, folyékony készítmények is, melyeket elegendő közvetlenül a testmozgást megelőzően meginni. Bizonyos tanulmányok azt mondják ki, hogy naponta 2000mg-ot képes a szervezet felvenni, ezért nem érdemes ennél magasabb mennyiséget fogyasztani, mivel úgyis kiürül a szervezetből.
Cimkék:l-karnitin, l-carnitin, táplálékkiegészítő, zsírégető